פרויקט ליווי משפטי של דיירי דיור ציבורי


ייצוג בתיק של א.כ – הפונה התגורר בדירה שניתנה לו על ידי עמידר תוך שהוא מוגדר כ"דייר ציבורי". באחד מסופי השבוע, הוא נסע לבית באשדוד של ביתו וכשחזר לדירה - הוא גילה שהדייר הקודם פרץ לבית, החליף את המנעולים ולא מוכן להתפנות. א.כ הזעיק את המשטרה, אך זו לא עזרה לו והפנתה אותו ל"עמידר" לקבלת סיוע. א.כ פנה לעמידר כמה וכמה פעמים, אך החברה לא ענתה למכתביו וכשענתה היא סירבה לעזור לו בטענה כי עליו לפנות למשרד השיכון. משרד השיכון לא הצליח לסייע לא.כ ורק כעבור שנתיים - פונה הדייר שפרץ לדירה. במהלך התקופה לעיל, א.כ שהה בבית של ביתו ונאלץ גם לשכור חדר בדירה אחרת. רכושו של א.כ נהרס והוא נאלץ לשלם בגין העברת חפציו מדירה לדירה מספר פעמים.

המרכז מייצג אותו כיום בתביעה נזיקית בגין רשלנות נגד עמידר, משטרת ישראל ומשרד השיכון והבינוי.

 

מקרה נ.ג - הפונה מתגוררת בדיור ציבורי בעיר אילת. אנו מסייעות לה בבקשתה לקבל דירה שתהלום את מצבה הרפואי. הפונה מוגדרת כבעלת 100% נכות נפשית, והיא מתגוררת בדירת 1.5 חדרים יחד עם בנה בן ה-6 ואמה הקשישה חולת הסרטן. הפונה היתה עדה לרצח במסגרת עבודתה כמנקה בלובי, כאשר עובד שפוטר התנקש בחייו של מעסיקו (שהיה מעסיקה של נ.ג גם כן). כתוצאה מהאירוע סובלת הפונה מפוסט טראומה (PTSD) ומקלסטרופוביה כתוצאה מכך. שהותה בדירה כה קטנה מחריפה את מצבה הבריאותי והנפשי כאחד, בנוסף על כך שהדירה ממוקמת בקומה הרביעית של הבניין (ללא מעלית) כאשר בדירה מתגוררת קשישה המתקשה לעלות לדירה, וכן הפונה בעלת קשיים גופניים גם כן. הפונה פנתה לעמידר לקבלת מקום מגורים ההולם את מצבה הקשה, ונענתה בשלילה ללא נימוק והסבר. מרכז תמורה סייע לה בהגשת ערעור.

המרכז מלווה אותה כיום במאבקיה הנזיקיים השונים.

 

מקרה א.ח.א - 1. הפונה מתגוררת בדיור ציבורי בעיר אילת והגיעה בהמלצתה של לקוחתנו נ.ג לטיפולנו. א.ח.ח התלוננה על הטרדה מינית נגד עובד של חברת עמידר. הפונה הגיעה אלינו לאחר שהתיק נסגר בפרקליטות. במהלך העבודה עם א.ח.א על מיצוי זכויותיה בהליך נזיקי-אזרחי, גילינו עוולות רבות אחרות שהתבצעו כלפיה וכלפי משפחתה. ילדיה של א.ח.א היו קרבן לגילוי עריות, והנם קורבנות להתעללות בבית-ספרם. 

המרכז מלווה אותה כיום במאבקיה הנזיקיים השונים.

 

מקרה פ.צ –פ.צ היא אם לשלוש בנות (11,7,2). כיום המשפחה מתקיימת מקצבת ביטוח לאומי נמוכה, וכן מדמי מזונות שפ.צ מקבלת מאבי ביתה הגדולה. בנוסף, היא מקבלת סיוע בשכר דירה. אבי בנותיה הצעירות הינו אסיר הנכנס ויוצא מן הכלא בגין עבירות אלימות כלפיה, ובגין עבירות סמים. ביוני 2017 אבי בנותיה השתחרר מהכלא. בשל החשש שיפגע בה ובבנותיה, היא התפנתה עמן למקלט לנשים מוכות. היא ובנותיה שהו במקלט למשך חודש עד ששבו לקהילה בעקבות מאסר נוסף של בן-זוגה לשעבר. במהלך חודש אוגוסט 2017 החלה בתה הקטנה של פ.צ, לחוש שלא בטוב. לאחר תקופת בירור רפואי ארוכה שכללה ביקורים תכופים למרפאות ובתי חולים, נמצא כי היא סובלת מסרטן בעין.פ.צ פנתה מספר פעמיים למשרד השיכון כדי להחליף את דירתה כיוון שהתנאים בה מחריפים את מצבה הרפואי של א'. בדירה קיימת רטיבות והיא רחוקה מבית החולים בו א' מקבלת טיפול. בקשותיה של פ.צ נדחו מספר פעמים וזאת ללא ציון עילת הדחייה כנדרש בחוק.
 
מרכז תמורה פנה למשרד השיכון וביקש לדעת מדוע נקבע שהיא אינה זכאית לדיור, ומה ההנמקה לדחייה זו. זאת, תוך שאנו מדגישים כי קיימת חובת הנמקה שהמשרד אינו עומד בה.לאחר שיח ודברים מנכ"ל משרד השיכון הציע לפ.צ מימון מלא של שכר הדירה.
 
 
 
 
•            עתירה נגד פינוי מאהל שכונת התקווה: 

עתירה שהגיש המרכז בשם 22 מחוסרי דיור ממאהל שכונת התקווה שהוקם עם פרוץ המחאה החברתית בקיץ 2011.

תמורה ביקשה למנוע את פינוי המאהל ולחייב את עיריית ת"א למצוא פיתרון הולם למצוקת העותרים.